Duboko zamrznuti proizvodi
Izravno u vaš dom
Zadovoljna stranka ili povrat novca
Plaćanje prilikom dostave
Obavite kupovinu 0-24h

Pravi okus kave

Pravi okus kave

Kava je, baš kao i vino, zaseban svijet za prave znalce. Vrsta kave je mnogo: nudimo vam par savjeta i zanimljivosti koji će vas povesti u svijet bogat okusima.

Podrijetla zrna kave

Podrijetla zrna kave

Za svakoga posebna vrsta kave. Postoje brojni varijeteti ali i čimbenici kako bismo zaključili da su nam preferencije što se kave tiče posve suprotne od naših prijatelja i poznanika. Dobra kava se uglavnom prepoznaje po 3 bitna elementa:

 

- vrsta;

- podrijetlo;

- proces obrade.

 

Počevši od prvog elementa, evo i male zanimljivosti: jeste li znali da na svijetu postoji oko 60 vrsta kave? Mnoge od njih ni nisu toliko rasprostranjene, dapače, te možemo pojasniti detalje dviju najpoznatijih vrsta, a to su: arabica i robusta. 

 

Arabica je najcjenjenija sorta kave, zrno je izduženog, ovalnog oblika i zelenkaste boje. Puno je delikatnija u odnosu na sortu Robusta, zapravo je nekako slađa i blaže arome, a kava dobivena od ove sorte ima kompaktniju kremu. Dolazi iz centralne i južne Amerike te iz istočne Afrike.

 

Robusta pak ima okrugla zrna i tamnije je žuto-zelene boje, intenzivnijeg i jačeg okusa u odnočsu na Arabicu. Od ove sorte dobiva se jača, punija kava s više kreme. Najviše je proizvođača zapadnoj Africi i Aziji, posebice u Vijetnamu i Indoneziji.

 

Kava je zapravo tipičan proizvod područja uz Ekvator, te se tako često može naići na pojam Coffe Belt, odnosno „pojas kave“ koji označava područje gdje je najviše proizvođača ovog fantastičnog zrna koje uživamo svakodnevno.

 

Proces proizvodnje je taj koji daje jedinstven okus našoj kavi. Svako zrno uglavnom prolazi tri faze: berbu, obradu i tostiranje (prženje). U ovoj posljednjoj fazi zrno gubi na težini ali mu se povećava volumen i dobiva karakterističnu smeđu boju koja ovisno o tostiranju može biti svjetlija ili tamnija.

Kušanje

Kušanje

Kad se pržena zrna samelju spremna su za pripremu našeg omiljenog napitka – KAVE. A pri kušanju kave pozornost treba obratiti na:

 

Krema: trebala bi biti homogena i ne predebela ali istovremeno konzistentna.

Miris: ovo je možda karakteristika koja nam se najviše ureže u sjećanja. Miris kave ujutro, dok se budimo, ili miris kave u našem omiljenom kafiću. Miris kave je bogat i zaokružen, a kod kava jačeg tijela možete osjetiti i note čokolade ili karamela.

Okus: gorka kava? Ne, hvala! Dobra kava je mix između gorkog, slatkog i kiselog.

Tijelo: tijelo kave može biti lagano, srednje jako ili puno. Kave punog tijela su jake i skoro guste konzistencije, kremastije i zaokruženije. Te su karakteristike manje izražene kod kava srednje jakog ili laganog tijela. • Naknadni okus: nakon kušanja kave na nepcu ostaju naknadni okusi koji tvore tzv Aftertaste. Kvaliteta kave prepoznaje se i po tome, jer bi okus koji ostaje trebao biti ugodan.

Savjet stručnjaka

Savjet stručnjaka

Kako uživati u kavi? Na stranu teorije i razni čimbenici koju neku kavu čine finom, otkrit ćemo vam tajnu: kavu obavezno promiješajte prije ispijanja! A evo i zašto: espresso kava ima čak 3 sloja, od dna šalice do površine, koji se razlikuju po količini otopljenih supstanci. Pri dnu je njihova koncentracija najveća i to je najkiseliji sloj kave. Kako idemo prema površini gubi se okus kiselosti i dolazi se do gorkog, više tekućeg dijela kave. Kad espresso promiješamo uživati ćete u izbalansiranim okusima svakog gutljaja.

 

Da biste otkrili svijet kave uz bofrost* pružili smo povjerenje iskustvu Hausbrandta dizajnu tvrtke Guzzini: nabavite prekrasan aparat za kavu Guzzini i naručite vama omiljene kapsule, u čak 9 različitih okusa.